Translate

niedziela, 1 września 2013

SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ - bazylia, cebula + czosnek

Ku pamięci na rok przyszły zapisuję sos pomidorowy jaki powstał wczoraj w naszej kuchni i został zapakowany do słoików. Wyszedł PYCHA dlatego aby przepis się nie zawieruszył wędruje na bloga bo z pewnością zostanie przez nas powtórzony.

SOS POMIDOROWY Z BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I CEBULĄ

Z 6kg pomidorów wyszło nam 10 słoików

SKŁAD:
6kg pomidorów
4 średnie cebule
główka czosnku
świeża bazylia
sól
pieprz
cukier
liść laurowy

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na małe kostki. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek kroimy drobno wg uznania. Bazylię kroimy w paseczki.
Wszystko wrzucamy do gara lub jak w moim przypadku 2 garnków i gotujemy 2h. W międzyczasie doprawiam do smaku wg własnego uznania. My lubimy dosyć słodkie więc na każdy gar poszły 2 łyżki cukru, ok łyżki soli i odrobina pieprzu.
Po 2h pomidorowa masa powędrowała do słoików i została spasteryzowana przez 10min

Ponieważ jeden słoik okazał się nieszczelny został dzisiaj wykorzystany obiadowo i przysięgam PALCE LIZAĆ. Zrobiliśmy zapiekanką z penne wymieszanym z powyższym sosem i serem feta . Wszystko posypaliśmy tartą mozzarellą. Mniam.
Zostało jeszcze 9 obiadków ;) Ale w planach jeszcze następne sosy o który później jak powstaną.


2 komentarze:

  1. Dzięki za fajny przepis :) Może też coś podobnego zrobię... bo uwielbiam pomidory...
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie trzeba niczym zagescic?

    OdpowiedzUsuń