Ku pamięci na rok przyszły zapisuję sos pomidorowy jaki powstał wczoraj w naszej kuchni i został zapakowany do słoików. Wyszedł PYCHA dlatego aby przepis się nie zawieruszył wędruje na bloga bo z pewnością zostanie przez nas powtórzony.
SOS POMIDOROWY Z BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I CEBULĄ
Z 6kg pomidorów wyszło nam 10 słoików
SKŁAD:
6kg pomidorów
4 średnie cebule
główka czosnku
świeża bazylia
sól
pieprz
cukier
liść laurowy
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na małe kostki. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek kroimy drobno wg uznania. Bazylię kroimy w paseczki.
Wszystko wrzucamy do gara lub jak w moim przypadku 2 garnków i gotujemy 2h. W międzyczasie doprawiam do smaku wg własnego uznania. My lubimy dosyć słodkie więc na każdy gar poszły 2 łyżki cukru, ok łyżki soli i odrobina pieprzu.
Po 2h pomidorowa masa powędrowała do słoików i została spasteryzowana przez 10min
Ponieważ jeden słoik okazał się nieszczelny został dzisiaj wykorzystany obiadowo i przysięgam PALCE LIZAĆ. Zrobiliśmy zapiekanką z penne wymieszanym z powyższym sosem i serem feta . Wszystko posypaliśmy tartą mozzarellą. Mniam.
Zostało jeszcze 9 obiadków ;) Ale w planach jeszcze następne sosy o który później jak powstaną.
Translate
Etykiety
produkt dnia
(115)
promocja
(100)
nowości
(67)
sklep
(60)
uszyte z UTKANYCH tkanin
(59)
zapowiedzi
(39)
konkurs
(27)
szycie z dzianin
(22)
różne
(21)
candy
(16)
tutoriale
(14)
patchwork
(12)
tkaniny
(9)
kupony na spódnicę
(6)
nasze podróże małe i duże
(4)
polecamy dla szyjących
(4)
Utkani w kuchni
(3)
maszyny do szycia
(2)
na sprzedaż
(2)
ocieplina
(2)
przedsprzedaż
(2)
decoupage
(1)
flizelina
(1)
usługi
(1)
woolloomooloo
(1)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzięki za fajny przepis :) Może też coś podobnego zrobię... bo uwielbiam pomidory...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
A nie trzeba niczym zagescic?
OdpowiedzUsuń