Translate

wtorek, 6 sierpnia 2013

Kolejne ogórasy

Obiecany przepis na nasze chyba ulubione ogórki :) Co prawda robiłam je ostatnio ładnych parę lat temu ;) ale jedliśmy je zarówno do drugich dań jak i kanapek. Wyszło tylko 9 słoików i chyba jak uzbieram słoików przyjdzie mi jeszcze dorobić ;)
Oto przepis:

OGÓRKI CURRY
2,5-3 kg ogórków
3 średnie cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki gorczycy w ziarnach

Ogórki obrać i pokroić w grube plastry, cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę którą puszczą zostawia się)

Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, curry i gorczycę. Wymieszać. Dodać ogórki do zalewy wraz z wodą którą puściły przez te 3 godziny. Do słoików wkładać cebulę z ogórkami i zalać zalewą. Jeśli braknie zalewy dodać gorącej wody. Pasteryzować 5-10min


1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne, może skorzystam z przepisu :)
    pozdrawiam
    Anika z ArtFarmy:)

    OdpowiedzUsuń